Fuldstændig fantastisk og fuldstændig utilstrækkeligt

I 2018 fik vi den glædelige nyhed, at der var blevet afsat puljemidler til behandling af spiseforstyrrelsen BED (tvangsoverspisning) i årene 2019-2021, altså 3 år. I LMS har vi fået mulighed for at tilbyde gruppebehandling til mennesker med BED de kommende 3 år – og det er fuldstændig fantastisk. Samtidig er det fuldstændig utilstrækkeligt.

19-08-2019

Der er minimum 40.000 mennesker med BED i Danmark, og hvis bare halvdelen har brug for hjælp, forslår de knap 1000 pladser, LMS og andre har fået penge til, som en isterning i helvede.

4% – FIRE PROCENT – af dem, der har brug for hjælp, vil få behandling i de kommende 3 år. Kunne man forestille sig, at kun 4% med kræft fik hjælp? Nej, er det korte svar.

Et stort opsparet behov
Der er et stort opsparet behov for BED-behandling. Da vi lige inden jul sidste år lagde nyheden op på vores hjemmeside og derefter gik på ferie, var telefonsvaren lagt ned, da vi kom tilbage efter nytår. Det gav et stort håb for mange mennesker landet over.

I LMS ser vi mange mennesker med BED, og de er først og fremmest skamfulde og forpinte og har et stort ønske om at få hjælp. De er ofte svært overvægtige, bliver kommenteret på gaden og er socialt isolerede. Det er derfor, at behandling i grupper er så forløsende. Mange oplever for første gang, at de ikke er alene i verden – at det ikke er deres egen skyld. Og det er frisættende.

Det er et fantastisk tilbud, men samtidig fuldstændig utilstrækkeligt. Det mærker vi tydeligt her i LMS, hvor vi nu har været nødt til at lukke for ventelisterne. Vi har det bestemt ikke godt med at måtte afvise så mange mennesker, der har brug for hjælp, og vi mener, at det kræver politisk handling. Nu! Vi kan simpelthen ikke være det bekendt med tanke på, hvor dårligt de berørte har det – og typisk har haft det i mange år.

Lukker ventelister nu
”Vi lukker nu ventelisterne til vores behandlingstilbud. Der er så mange på venteliste, at vi potentielt har alle grupperne fyldt op i hele landet i den periode, som projektet varer, og vi kan ikke tillade os at give en gruppe syge mennesker falske forhåbninger.

Vi håber, at politikerne vil få øjnene op for, hvor mange mennesker der har brug for behandling. Og at denne behandling ikke kan vente til 2022, hvor man forventer, at diagnosen BED bliver implementeret. Vi er glade for, at der er nogen, som får behandling – det er fuldstændig fantastisk – men samtidig er vi kede af, at der er så mange, der ikke kan få behandling – det er fuldstændig utilstrækkeligt!” udtaler direktør i LMS, Laila Walther, og fortsætter: ”Hvad skal de mange mennesker, som ikke kan få behandling, gøre? Skal de vente til 2022, og hvad så? Kommer der overhovedet behandling? Der er mange spørgsmål, men endnu ingen svar!”

 

Har du spørgsmål, er du naturligvis velkommen til at kontakte os. 

Du kan skrive til info@lmsos.dk eller ringe på 3536 4913. 

Tilbage