Hvad gør vi, mens vi venter på udredning og behandling?

Mange forældre kontakter os, mens de venter på, at deres barn skal udredes eller starte i behandling for en spiseforstyrrelse. Det er en svær tid, hvor man som forældre kan være i tvivl om, hvad man skal gøre.

Forældre sidder sammen med datter. Alle ser triste eller vrede ud.

Skab tryghed og ro

Hav fokus på at skabe mest mulig ro og tryghed omkring dit barn. Fordi I har truffet beslutning om behandling, er spiseforstyrrelsen under stort pres, og I vil måske derfor opleve flere konflikter. Det er spiseforstyrrelsens reaktion på, at I har taget et vigtigt skridt, der går imod dens regler.

Berolig dit barn, som måske er bange for, hvad der kommer til at ske: "Vi skal nok komme godt igennem det her sammen. Vi forlader dig ikke". Vær opmærksom på, at du selv får tøjlet dine bekymringer. Det er svært at berolige dit barn, hvis du selv er bange. Prøv at finde ro i, at I er på rette vej.

Prøv at forstå spiseforstyrrelsen

Spiseforstyrrelsen har inviteret sig ind i dit barns liv af en grund. Dit barn vil formentlig opleve, at spiseforstyrrelsen er til stor hjælp, og udsigten til at starte i behandling kan derfor være skræmmende. Prøv at forstå det indre kaos, som dit barn oplever, frem for at engagere dig i en ydre kontrol af mad og vægt.

Stil nysgerrige, omsorgsfulde og medfølende spørgsmål, og prøv at forstå spiseforstyrrelsens væsen. Lige nu er tiden ikke til at stille krav til måltider og varieret kost. Lad dit barn spise det, han eller hun er tryg ved, men prøv samtidig at fastholde familiens normale spisevaner.

Husk at skelne mellem barn og spiseforstyrrelse

Hjælp dig selv og dit barn ved at skelne mellem dit barn og spiseforstyrrelsen. Øv dig i at tale om spiseforstyrrelsen i tredje person eller find et andet navn, som I synes fungerer bedre for jer: "Vi venter på at få hjælp, så spiseforstyrrelsen kan komme ud af vores liv".

Når du oplever vrede og afvisning fra dit barn, så mind dig selv om, at det ofte er, fordi du er kommet i konflikt med spiseforstyrrelsen.

Når du selv oplever at være frustreret og vred, er det også oftest spiseforstyrrelsen, som dine følelser er rettet mod – ikke dit barn.

Hvordan kan du prioritere din energi?

Selvom det for nogle er en stor lettelse, når deres barn endelig starter i behandling, så ved vi også, at det er krævende for hele familien at være i behandling for en spiseforstyrrelse. Det kommer til at tage det meste af jeres tid og energi det næste stykke tid. Vores erfaring er, at det er vigtigt, at der er ro og overskud.

Vi anbefaler derfor, at I lige nu ikke engagerer jer i andre større ’projekter’. Tal med din arbejdsplads om jeres nuværende situation. Måske har du eller din partner brug for at blive sygemeldt eller tage orlov i en periode, hvis jeres barn er helt eller delvist hjemme fra skole.

Kontakt lægen

Vi anbefaler ikke, at du selv kontrolvejer dit barn. Er du bekymret for dit barns fysiske helbred, anbefaler vi i stedet, at du laver faste aftaler med jeres praktiserende læge, indtil behandlingen er igangsat. Husk også, at I kan henvende jer til psykiatrisk akutmodtagelse døgnet rundt.

Det er ret nyt, at min datter har en spiseforstyrrelse. Jeg er stadig i choktilstand over det. Det hjalp at høre, at jeg gør det godt, at min datter lyder til at være godt på vej, og at nogle kan komme sig over denne lidelse.
Pårørende efter rådgivningssamtale

Tal med andre om din situation

Det er vigtigt, at du har nogen at tale med. Når du selv får hjælp og støtte, kan du bedre være der for dit barn. Bed fx en fortrolig om, at I taler sammen regelmæssigt.

Du er også velkommen til at gøre brug af vores rådgivning og andre støttende tilbud til pårørende, når du har mulighed for at tage en pause. Mange forældre ringer i perioder ofte til os og tænker os ind som en livline eller et pusterum i hverdagen.

Bevar håbet

Bevar håbet og troen på, at I som familie vil komme godt igennem det. Det varer ikke evigt. Spiseforstyrrelsen er flyttet ind i jeres liv og udøver lige nu magt over jeres barn og jeres familie – men heldigvis kan den flytte ud igen. "Det her skal vi nok klare sammen. Der er kommet en spiseforstyrrelse ind i vores liv, og det får vi hjælp til".

Bestil gratis pårørendeguide

Som pårørende til et barn eller en ung med en spiseforstyrrelse spiller du en vigtig rolle. Samtidig er det vigtigt, at du også passer på dig selv og resten af familien, så I har overskud til at rumme lidelsen. Derfor har vi i vores gratis pårørendeguide samlet råd og ideer til, hvordan du kan håndtere spiseforstyrrelsen og den svære tid som pårørende. Du finder også information om jeres rettigheder og links til vores gratis tilbud. 

Du kan bestille vores gratis pårørendeguide her >>