Tandlæger og spiseforstyrrelser

Tandlæger har et stort potentiale i forhold til en tidlig opsporing af en spiseforstyrrelse. Formålet med nærværende undersøgelse er at belyse dette potentiale ved at kortlægge dels tandlægers viden om og kompetencer til at identificere og håndtere en spiseforstyrrelse blandt deres patienter, og dels personer med en spiseforstyrrelses oplevelse af egne tænder og det at gå til tandlægen.

Undersøgelsen bekræfter danske tandlægers potentiale til at medvirke til tidlig opsporing af spiseforstyrrelser, da flere tandlæger har oplevet at være den første sundhedsprofessionelle, der har italesat mistanken om en spiseforstyrrelse overfor en patient. Selvom de fleste tandlæger finder det vanskeligt at italesætte deres mistanke overfor patienten, handler størstedelen af tandlægerne på deres mistanke. Der er dog uenighed omkring, hvorvidt tandlægerne bør involverer sig i patienter med en spiseforstyrrelser blandt både patienter og tandlægerne selv. Nogle mener, at de ikke skal blande sig, mens andre mener, at det er oplagt at udnytte tandlægens potentiale for at opspore spiseforstyrrelser. Kun få personer har haft en samtale med deres tandlæge, og der ses en tendens til at kun de sværeste tilfælde håndteres hos tandlægen, mens de lette til moderate muligvis overses. 

Endelig viser undersøgelse, at tandlægerne ikke har behov for mere viden om orale komplikationer hos patienter med en spiseforstyrrelse, men derimod mangler viden om spiseforstyrrelser generelt samt klarere retningslinjer til håndtering af mistanken. 

Rapporten er fra 2016, og er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt tandlæger og personer med en spiseforstyrrelse.