Nyhed

Forældre støttes til at hjælpe børn med spiseforstyrrelser og selvskade

Vi styrker vores indsats for forældre og søskende til børn og unge med spiseforstyrrelser og selvskade. Projektet realiseres på baggrund af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond på knap tre millioner kroner.

En mor og datter der holder om hinandens hænder overfor en kvinde, som de har en samtale med.

Hele familien bliver ramt, når et barn udvikler en spiseforstyrrelse eller skader sig selv. Forældre til børn med spiseforstyrrelser er i risiko for at udvikle depression, angst og stress. Søskende er i øget risiko for selv at mærke tegn på mistrivsel som fx social isolation, søvnproblemer eller koncentrationsbesvær. Nogle søskende udvikler selv en psykisk lidelse.

Derfor udvider vi nu vores tilbud til pårørende til børn og unge med spiseforstyrrelser eller selvskade. Familierne tilbydes pårørendeseminarer, familiesamtaler og søskendegrupper.

”Vi ved, at hele 85 procent af pårørende til personer med psykisk sygdom ikke oplever at få tilstrækkelig hjælp til, hvordan de kan håndtere deres egen situation og rollen som pårørende. Vi er derfor glade for at kunne udvide vores tilbud til forældre, søskende og andre nære pårørende, så de kan være den bedste støtte til det barn eller den unge, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller selvskade,” siger Laila Walther, direktør for Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Indsatsen kommer til at køre over tre år og er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond.

Med faglig støtte kan pårørende bedre hjælpe sig selv, søskende og de ramte

Formålet med projektet er at sikre, at børn og unge med spiseforstyrrelse og selvskade får den bedst mulige hjælp til at komme ud af lidelsen, hvilket kun kan lade sig gøre, hvis deres pårørende er klædt på til at støtte op både under og efter behandlingen.

”De nærmeste pårørende er helt afgørende for, at den, der er ramt af en spiseforstyrrelse eller skader sig selv, kan komme tilbage på sporet af et godt liv med venner, uddannelse og fritidsinteresser. Med projektet ønsker vi at forbedre og styrke børnene og deres forældres relationer til hinanden,” siger Laila Walther.

Deltagerne lærer at passe på sig selv og eventuelle søskende, kan spejle sig i andre og få værktøjer til at støtte barnet ud af spiseforstyrrelsen. Projektet skal på den måde sikre, at de pårørende ikke brænder ud, og at eventuelle søskende ikke udvikler alvorlig mistrivsel.

Fakta om projektets aktiviteter

Pårørendeseminarer

Pårørendeseminarerne er for forældre og andre primære omsorgspersoner til børn med spiseforstyrrelse og selvskade. Seminarerne vil være en kombination af undervisning, dialog og opfølgning, og der vil udover konkret vejledning også blive lagt vægt på forældrenes egne erfaringer og håndteringsstrategier. Målet er, at forældrene gennem deltagelse i seminarerne vil få konkrete og brugbare redskaber til bedre at kunne takle hverdagen og støtte barnet og den unge i udfordringerne og den problematiske adfærd.

Læs mere og tilmeld dig her.

Familiesamtaler

Deltagerne i pårørendeseminarerne kan tilbydes familiesamtaler undervejs i forløbet.

Søskendegrupper

Som søskende kan man føle sig alene med sine tanker og følelser, da det for nogle kan føles svært at dele dem med andre i familien. Nogle søskende ønsker fx ikke at optage plads eller være til ’yderligere belastning’ for deres forældre. Vores erfaringer med søskendegrupper har vist os, at der findes et udækket behov for, at søskende til børn og unge med psykiske lidelser kan mødes og tale om, hvordan det er at være søskende-pårørende.

Læs mere og tilmeld dig her.