Cutting

Cutting er den engelske betegnelse for en selvskadende handling, hvor en person skærer i sig selv. Handlingen er ofte intentionel, men kan også ske under en psykotisk episode. Cutting er én af flere former for selvskade. Det vil sige en handling, som gennem påførelse af fysisk smerte har til formål at dulme eller kontrollere svære følelser eller psykiske problemer.

Indholdsfortegnelse

Hvad er cutting?

Når en person cutter, er der tale om en overlevelsesstrategi. Selvom man bevidst påfører sig selv smerte, er det i et forsøg på at få det bedre.

Mange cuttere oplever nemlig, at følelsen af smerte gør 3 ting ved dem:

  • Det sætter dem i kontakt med deres krop.
  • Det blokerer tunge følelser. 
  • Skaber kontrol midt i et psykisk kaos. 

På den måde adskiller intentionen bag cutting sig signifikant fra en anden skadelig handling, nemlig selvmordet. 

Metode og adfærd 

Som med alle andre former for selvskade kan hyppigheden og metoden bag cutting variere meget. Nogle personer prøver kun cutting få gange, hvorefter de holder op. For andre bliver det en gentagen tvangshandling.

Når man cutter, skærer man sig selv med et skarpt objekt. Ofte på arme eller ben, men cutting kan forekomme alle steder på kroppen. Her oplever mange, at smerten fra det skadede område giver en midlertidig pause fra bekymringer og psykiske belastninger.

For det meste er der tale om overfladiske skader, og de fleste tilfælde af cutting betegnes derfor som eksempler på moderat selvskade

Tal og statistik om cutting

Cutting er den mest hyppigt forekommende type af selvskade. De fleste cuttere er unge piger, men mange drenge gør det også. Cutting ses oftest hos unge i alderen 12-16 år. Men det er normalt at se selvskadende adfærd helt op til omkring 25 år – og endda også efter det. 
Inden for de seneste år er der sket en stigning i unge, som har prøvet at selvskade eller som jævnligt skader sig selv. Seneste viste en rundspørge på danske gymnasier, at det drejede sig om hele 34% af eleverne her. 

Du kan se flere tal og statistikker om cutting og selvskade.  

Årsager til selvskade

Cutting er – modsat hvad nogen måske tror – ikke en måde at få opmærksomhed på. Det er heller ikke noget, der bringer udøveren glæde eller nydelse. Cutting er derimod for mange forbundet med meget stor smerte og skam. Samtidig giver handlingen en forløsning, som personen ikke kan finde andre steder. Årsagen til cutting skal altså findes ved at kigge på den smerte og afmagt, der ligger bag handlingen.

vores infoside om selvskade kan du læse meget mere om årsagerne til cutting og andre former for selvskade. 

Er du cutter? Her er 3 råd til at komme ud af det på

Cutter du? Og ønsker du at stoppe med det? 

Hvert år har vi tusindvis af samtaler med unge, der cutter og gerne vil ud af det.

Her er 3 råd og mestringsstrategier til dig, der gerne vil stoppe med at cutte:

#1 - Tal med nogen om det
Rigtig mange, som cutter fortæller ikke til nogen, at de skærer i sig selv. Og det er desværre ofte en forkert strategi, hvis man ønsker at stoppe med at cutte. Det er en god idé at snakke med dine forældre. Men hvis du ikke ønsker det lige nu, kan du snakke med din yndlingslærer eller en god ven. 

#2 -  Få rådgivning hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Vi taler hver eneste dag med unge, der cutter. Og vi vil også meget gerne tage en snak med dig. Vi kan også hjælpe dig videre, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre for at få det bedre. Kontakt vores rådgivning.

#3 - Gør noget andet end at cutte
Hvis du føler trang til at cutte, så forsøg efter bedste evne at gøre noget andet i stedet for. Det kan være at spille computer, gå tur, høre musik - eller hvad der nu end virker for dig. Når du på den måde skifter fokus og behovsudsætter kan trangen ind imellem blive mindre.

Pårørende til en, som cutter – hvordan hjælper man bedst?

Det kan være rigtig hårdt at være pårørende til en person med en psykisk lidelse. Og det kan være virkelig svært at stå på sidelinjen og se til, imens én, man holder af, skader sig selv.

Som pårørende til en selvskadende person er det mest magtpåliggende ofte at finde ud af, hvordan man stopper selvskaden. Men det er vigtigt at huske, at selvskade i mange tilfælde blot er et symptom på noget andet.

Derfor er det vigtigt at lytte og støtte – uden at være fordømmende omkring de selvskadende handlinger. 

Det kan virke næsten umuligt. Ikke desto mindre er det vigtigt at prøve. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at støtte personen i at få den hjælp, som de har brug for.

Støtte og hjælp til pårørende

Rollen som pårørende kræver meget energi og overskud. Derfor oplever rigtig mange pårørende også en stor følelse af magtesløshed og frustration. Nogle døjer også med depression og angst som resultat af svære forløb.

vores side om pårørende  kan man læse mere om de følelser og udfordringer, som mange står med som de nærmeste til mennesker med psykiske lidelser. Her kan man også læse om vores tilbud om gratis støtte og vejledning til pårørende. 

Behandling for cutting

Selvskade er endnu ikke en selvstændig diagnose. Derfor behandles de fleste former for selvskade – inklusive cutting – som en del af et større forløb, hvor der også er fokus på eventuelle psykiske lidelser eller emotionelle problemer.

Her på siden kan man læse mere om behandlingsmuligheder for selvskadeDu kan desuden læse mere om cutting her. På denne side har vi samlet viden, rapporter og artikler om emnet.

Kommende arrangementer