Nyhed

6 millioner fra Novo Nordisk Fonden til at bekæmpe spiseforstyrrelser og selvskade

Novo Nordisk Fonden har bevilget godt 6 millioner til en indsats, der skal opkvalificere kommunernes fagpersoner i tidlig opsporing af unge med spiseforstyrrelse og selvskade.

Novo Nordisk Fondens logo

Alle undersøgelser siger det samme. Den generelle trivsel for de danske unge er under pres, og de kæmper med dårlig mental sundhed og psykisk mistrivsel. Ifølge de unge selv handler problematikkerne ofte om præstationsangst, forestillingen om det perfekte liv, problemer med kropsopfattelsen og uopnåelige skønhedsidealer.  Et stort fokus på vægt kan føre til, at ganske normale unge føler sig forkerte og starter et liv med tilbagevendende slankekure og et usundt fokus på krop, vægt og udseende der i værste fald fører til spiseforstyrrelser eller selvskade.

Med projektet sættes sundhedsplejersker, folkeskolelærere, AKT-vejledere, skolesocialrådgivere, PPR-psykologer, pædagoger og tandplejersker mv. omkring de unge i stand til at genkende risikoadfærd og tidlige symptomer og til at tage den svære samtale med den unge.

”Med en fantastisk donation fra Novo Nordisk Fonden på 6.090.000 kr., kan vi nu og de kommende år, sikre at alle kommuner får tilbuddet om at få kursus i tidlig opsporing af symptomer på mistrivsel, der giver en øget risiko for både spiseforstyrrelser og selvskade”
siger Laila Walther, direktør for LMS,

og fortsætter: ”Novo Nordisk Fonden er visionære og fremsynede i deres tilgang til at alle børn har ret til et godt børneliv i trivsel. Som medlemmer af alliancen ”Børnevægt i Balance” er vi i LMS stolte af at kunne være med til at sikre, at når der er fokus på vægt så kobles det altid med fokus på trivsel og glæde”.

Vi ved at jo tidligere de unge får hjælp, jo større er sandsynligheden at de kommer helt ud af deres spiseforstyrrelse eller selvskade. Desværre søger mange først hjælp, når problemet har udviklet sig til en alvorlig lidelse, som kræver behandling i psykiatrien. Derfor er det yderst vigtigt, at de fagpersoner, som er i daglig kontakt med børn og unge voksne, har den nødvendige viden og kompetencer til at genkende risikoadfærd eller tidlige symptomer på en spiseforstyrrelse eller selvskade.

”Vi er meget glade for at kunne støtte projektet. Det er vigtigt, at faggrupper i tæt kontakt med unge er klædt på til at spotte tegn på mistrivsel. Vi har høje forventninger til, at projektet kan styrke forebyggelse af spiseforstyrrelser og sikre at de børn, der har brug for det, får den rette støtte inden der udvikles en alvorlig spiseforstyrrelse” siger Mette Ide Davidsen, Senior Programme Lead for Novo Nordisk Fondens sociale og humanitære afdeling.

LMS har med en bevilling fra satspuljen til projektet ’Opsporing af spiseforstyrrelser og selvskade i kommunerne’ udviklet to opsporingsredskaber og er ved at gennemføre et opkvalificerende kursus i omtrent halvdelen af landets kommuner. Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden bliver det nu muligt også at opkvalificere landets resterende kommuner.

Interesserede kommuner i landet bliver tilbudt det opkvalificerende kursus, og i landets større kommuner vil der være mulighed for afholdelse af flere kurser. Den opkvalificerende indsats bakkes op af en læringsportal, som kan sikre, at også nye medarbejdere får den nødvendige viden til at kunne opspore og hjælpe unge i mistrivsel.

Vil du vide mere om projektet og muligheden for opkvalificering, så kontakt projektleder Sofie Thor Andersen på telefon 5117 7585 eller e-mail: sa@LMS.dk. For pressehenvendelser kontakt direktør i LMS Laila Walther på telefon 4045 2370 eller lw@spiseforstyrrelse.dk.

Kontakt

Direktør (hun/hende)
4045 2370
Projektleder i videnscentret (hun/hende)
5117 7585