Stop mobning

"Ad, du er fed!"

Børn kan være så strenge, og sige ord de ikke tænker på gør andre kede af det. Derfor opdrager vi vores børn til ikke at drille andre. MEN… Hvad så når det er det danske sundhedssystem der mobber? Og gør det helt konsekvent? Mette Nørgaard har skrevet dette debatindlæg om sundhedsvæsenets betegnelser i forhold til overvægt. Hvad siger du? Burde vi opdrage på sundhedsvæsenet eller er betegnelserne rammende?

Mobning

Vi vil gerne gøre opmærksom på, at det skrevne er et udtryk for skribentens holdninger, men at vi i LMS naturligvis bakker op omkring, at INGEN skal føle sig stigmatiserede / mobbede, og slet ikke af vores myndigheder. 

Body Mass Index – Når sundhedsvæsnet mobber danskere

Af Mette Nørgaard

Gennem historien har psykiatrien adskillige gange ændret navnet på diagnoser, når disse blev implementeret som skældsord i befolkningen. ”Mongol” blev ændret til menneske med DOWN syndrom, psykopat blev ændret til sociopat og vi kaldte også engang psykisk syge udviklingshæmmede for idioter og tosser, men det har da heldigvis også ændret sig.

Det står anderledes til i den fysiologiske afdeling, hvor lægevidenskaben putter folk i kasser baseret på deres BMI, altså forholdet mellem højde og vægt. På Sundhed.dk defineres mennesker med en bestemt BMI på følgende måde:

BMI-skema

Kasserne giver muligvis mening rent sundhedsfagligt, men ordlyden hører ingen steder hjemme! At blive kaldt fed har for mange mennesker en masse ubehagelige associationer, idet fed længe fungeret som et skældsord, der ofte er forbundet med skam, usikkerhed, lavt selvværd og dårlig selvtillid.

 

Sundhed ikke kun er en fysisk ting, men i høj grad også en psykisk ting! Det er som om Sundhedsstyrelsen/ Sundhed.dk fuldstændig glemmer deres del af ansvaret for danskernes mentale helbred ved at anvende så nedværdigende betegnelser for mennesker, der allerede kva deres vægt ofte allerede har noget at kæmpe med. Den psykiske del vender jeg tilbage til senere med et personligt perspektiv.

 

WHO anvender langt mere neutrale termer, og hvis man sammenligner de to, er der signifikante forskelle på WHO og det danske sundhedsvæsens betegnelser; først og fremmest betegnes en BMI på 25-29,9 hos WHOsom pre-obesity, altså før-overvægt frem for den danske betegnelse overvægt.

I  WHO´s definition betegnes det således IKKE som egentlig overvægt, modsat den danske definition.

De danske betegnelser for de forskellige grader af overvægt lyder således ”overvægt”, ”fedme”, ”svær fedme” og ”ekstrem overvægt”, en ordlyd, som adskiller sig markant fra WHO´s definitioner, der, udover at definere det danske ”overvægt” som ”pre-obesity”, er langt mere neutrale og som graduerer overvægten i hhv. klasse 1, 2 og 3.

BMI-skema

Jeg har personligt kæmpet meget med ordlyden i den danske udgave, især når jeg ikke lå inden for normalen. Jeg har en velbehandlet atypisk bulimi med i bagagen, og min BMI har bevæget sig i spændet 31- 22 -27 under mit vægttab og det sygdomsforløb, der udsprang heraf. Nu har vægten over nogle år så sneget sig op, så min BMI er landet på 31 igen, og derfor hører jeg nu under kategorien Fedme.

Når jeg læser om BMI på sundhed.dk får den sadistiske tankerække fra min spiseforstyrrelse ret; jeg er fed.

Fed... Det sætter gang i en lang række tanker i mit hoved, og ingen af dem er rare eller på nogen måde konstruktive, men derimod ret så destruktive, og det kræver mange, lange indre kampe for ikke at følge de tanker ud i livet.

Det kan godt være, at der for nogen ligger en motivation i at få sat sådan et stempel på sig, men det gør der bestemt ikke for mig.  Jeg bliver vred, fordi jeg allerede kæmper med mit selvbillede, og fordi jeg ved, at der er SÅ mange andre, der kæmper med deres selvværd og selvtillid. Jeg bliver også ked af det og forvirret, for jeg forbinder faktisk ikke mig selv med at være fed mere.

Ud over at stille mig uforstående over for det faktum, at det danske sundhedsvæsen ikke er på linje med WHO’s definitioner af, hvornår man er overvægtig, og hvornår man er på vej til at blive det, mener jeg, at sundhedsvæsnet bør tage de nedværdigende betegnelser op til revision!

Man kunne jo starte med at oversætte WHO’s definitioner, eller graduere som man gør med diagnoser i psykiatrien, så det eksempelvis hed undervægt, normal vægt, let overvægt, moderat overvægt, middelsvær overvægt, svær overvægt.

Dette indlæg er skrevet som et opråb til det danske sundhedssystem, der, udover at bidrage til misbilligelse af overvægtige mennesker ved at betegne dem med skældsord, ikke følger WHO’s definitioner af de forskellige vægtklasser, hvormed en masse danskere klassificeres som overvægtige, selvom de ifølge WHO ikke er overvægtige, men ligger på stadiet herunder.

Det efterlader mig med et spørgsmål: Hvornår holder sundhedsvæsenet op med at mobbe danskere med deres vægt?