BED

Behandling til mennesker med tvangsoverspisning reddet

Folketinget har sat 49 millioner af til behandling af tvangsoverspisning. Bevillingen er helt afgørende for, at mennesker, der kæmper med spiseforstyrrelsen, fortsat kan få hjælp.

Laila Walther

Et flertal i Folketinget er netop blevet enige om en pulje på 49 millioner til behandling af tvangsoverspisning – også kaldet Binge Eating Disorder (BED) – over de kommende fire år. Sundhedsstyrelsen anslår, at 40-50.000 mennesker i Danmark lider af tvangsoverspisning. Pengene skal gøre det muligt at videreføre de behandlingstilbud, der ellers ville have stået uden finansiering efter nytår. 

”De 49 millioner betyder, at vi kan fortsætte vores tilbud til mennesker med tvangsoverspisning. Vi har en lang venteliste med mennesker, der gerne vil i behandling for at komme af med deres spiseforstyrrelse. Det kan vi nu tilbyde dem, og det er en kæmpe lettelse. Vi kan se, at behandlingen virker,” siger Laila Walther, direktør for LMS.
86,5 % af deltagerne i den gruppeterapi, som LMS og andre aktører tilbyder, lever ikke længere op til diagnosekriterierne for BED, når de er færdige med behandlingen.

Regioner og kommuner skal opkvalificeres

1. januar 2022 bliver tvangsoverspisning en anerkendt diagnose i Danmark, og alle har dermed ret til behandling for tvangsoverspisning i det offentlige. Regionerne og kommunerne er dog ikke klar til at gribe de mange ramte mennesker. Derfor mener LMS, at det er aldeles positivt, at der nu er sat midler af til at fortsætte behandlingen hos andre aktører de kommende fire år.

”Det er godt tænkt af politikerne at sikre behandlingen i fire år, så der er tid til, at regionerne og kommunerne kan blive i stand til at tilbyde en kompetent og virkningsfuld behandling. Det er en enorm opgave at skulle opbygge kapacitet til behandling af op mod 50.000 mennesker, og vi vil i LMS have fokus på at give vores viden og erfaring videre til regionerne og kommunerne i de kommende år,” siger Laila Walther.