Coronapolitik

Regeringen prioriterer Tivoli frem for uddannelse

Fra på mandag kan du igen komme i Tivoli, Zoologisk have eller spille en fodboldkamp. Men er du ung og i gang med en uddannelse, så må du blive hjemme lidt endnu. Formentlig frem til den 6. april. Lad os få åbnet for en mere normal hverdag for de unge, ellers koster det for meget for de unges mentale sundhed.

Stopskilt

Der er langt til 6. april for de unge, og vi ser desværre, at de igen står langt nede i køen.  

Indsatsrapporten vurderer følgende:

”Lempelser på uddannelsesområdet vedrørende afgangsklasser øger smitteudvikling mere, ligesom udvalgsvarebutikkerne har afgangsklasser en væsentlig betydning for samfundsøkonomi. Afgangsklasserne adskiller sig fra udvalgsvarebutikkerne ved at have en stor betydning for trivsel. Det er således særligt, hvis trivselselementer vægtes meget højere end alle de øvrige parametre, herunder samfundsøkonomi, at en national åbning af afgangsklasser bør prioriteres højere end lempelser vedrørende udvalgsvarebutikker.”

Hvad koster en dårlig mental sundhed?

Selvfølgelig skal der regnes på de sundhedsmæssige konsekvenser ved en genåbning, men rapporten peger tydeligt på, at trivsel kunne have været vægtet højere, og at yderligere åbning af ungdomsuddannelser ville have været afgørende positivt for de unges trivsel. Samtidig siger rapporten helt entydigt, at man kan fokusere på samfundsøkonomi ELLER trivsel, men de har ikke regnet på de samfundsøkonomiske konsekvenser ved at have så stor en mængde unge mennesker, som kommer til at leve med markant lavere trivsel i årene der kommer. Hvad koster det fx, at 20% af de unge overvejer at droppe ud af gymnasiet? At færre unge således får en uddannelse? At flere unge bliver behandlingskrævende i psykiatrien? Det er ikke regnet med i planen, desværre…

De unge betaler i dag en meget høj pris – og desværre en pris de formentligt skal betale af på i mange år. Deres mentale sundhed har det svært, og med stadig flere unge, der mistrives, er det nødvendigt at skabe en mere normal hverdag, end den der er i dag. De skal først og fremmest tilbage på deres uddannelser, og så må turen i Tivoli vente sammen med fodboldkampene.

Vi opfordrer til, at regeringen og deres eksperter følger tæt om enkelte institutioner og tilbud for unge kan åbnes igen hurtigst muligt. Og at man åbent melder ud, at nedlukningerne koster for de unges mistrivsel, og at regeringen nu vil begynde at prioritere de unge fremtidige mentale sundhed.