BED

Stor succes med behandling af tvangsoverspisning

Tvangsoverspisning kan behandles. Sådan lyder konklusionen efter tre års forsøg med gruppeterapi til mennesker med tvangsoverspisning. Ni ud af ti lider ikke af tvangsoverspisning efter behandlingen.

Gruppeterapi for BED - tvangsoverspisning

Siden 1. januar 2022 har tvangsoverspisning – også kaldet Binge Eating Disorder (BED) – været en anerkendt diagnose i Danmark, og alle har dermed ret til at blive behandlet for tvangsoverspisning i det offentlige sundhedsvæsen. Men kun få kender til lidelsen, og endnu færre har erfaring med at behandle den.

Effekten af LMS' behandling for tvangsoverspisning

Behandlingsforløbet har haft en positiv effekt på langt de fleste deltagere. 90 % af deltagerne levede ikke op til diagnosekriterierne for BED ved afslutningen af behandlingen. Ligeledes er deltagernes gennemsnitlige antal overspisninger og generelle spiseforstyrrelsessymptomer blevet reduceret markant i løbet af behandlingen.

De deltagere, som stadig har BED ved afslutning af behandlingsforløbet, har fra starten af forløbet en mere alvorlig grad af BED. De oplever dog stadig et positivt udbytte af behandlingen, men ville nok drage nytte af et længere eller mere omfattende behandlingsforløb. 

Resultaterne viser, at behandlingseffekten er varig, hvad angår antal overspisninger og trivsel. Det betyder, at deltagerne ét år efter endt behandling har cirka det samme antal overspisninger og niveau af trivsel, som da de lige havde afsluttet behandlingen.

”Tvangsoverspisning er den mest udbredte spiseforstyrrelse med op mod 50.000 ramte i Danmark. Men det er også en ukendt psykisk lidelse. Derfor er der stadig mange med tvangsoverspisning, der bliver mødt med, at en slankekur er løsningen på deres mistrivsel og overvægt. Det er helt misforstået. De har brug for specialiseret terapeutisk behandling,” siger Laila Walther, direktør i LMS.

I en ny rapport præsenterer LMS resultaterne af den behandling, organisationen de seneste tre år har gennemført for 173 mennesker med mild til moderat BED. Rapporten indeholder en række anbefalinger til, hvordan regioner og kommuner fremadrettet bør tilrettelægge behandlingen for personer med tvangsoverspisning.

Alle med tvangsoverspisning bør tilbydes behandling

”Vi kan se, at behandlingen virker. Ni ud af ti deltagere i vores gruppeterapi lever ikke op til kriterierne for tvangsoverspisning, når behandlingen er slut. Vi kan også se, at deres trivsel forbedres markant, så behandlingen gør en kæmpe forskel for dem. Derfor burde alle, der lider af tvangsoverspisning, tilbydes behandling,” siger Laila Walther.

LMS anbefaler, at mennesker, der lider af mild til moderat BED, tilbydes behandling uden for psykiatrien med inspiration fra vores behandlingstilbud. De, der lider af en mere alvorlig grad af tvangsoverspisning, skal til gengæld kunne få en mere omfattende og længerevarende behandling i psykiatrien. Behandlingstilbuddene uden for psykiatrien kan både placeres i kommunerne eller hos private aktører, lyder det i vores rapport.

Rapporten dokumenterer effekten af gruppeterapi for mennesker med tvangsoverspisning. 90 procent af deltagerne levede ikke op til diagnosen ved afslutningen af behandlingen.

En lettelse at komme af med spiseforstyrrelsen

”Hvis vi som samfund for alvor skal hjælpe de mange mennesker, der i dag lever med tvangsoverspisning, skal vi både have tilbud til dem, der er meget påvirket af spiseforstyrrelsen og som måske også har andre psykiske diagnoser, og til dem, der har milde til moderate symptomer. Også mennesker med milde symptomer mærker en markant forbedret livskvalitet efter behandlingen. Der er tale om en spiseforstyrrelse, der styrer deres liv, og det er en kæmpe lettelse at få den under kontrol,” fortæller Laila Walther.

Mød Camilla, som har været i behandling for tvangsoverspisning hos LMS, fortælle om forløbet, og hvilken effekt det har haft her

Folketinget har afsat 49 millioner til behandling af tvangsoverspisning over de kommende fire år. LMS er en af de aktører, der kan søge om penge til at fortsætte behandlingen, og vi håber på igen at kunne tilbyde gruppeforløb for BED-ramte i løbet af 2022.

Anbefalinger

På baggrund af undersøgelsens resultater har LMS en række anbefalinger til den fremtidige behandling af BED.

LMS anbefaler, at:

  • Der sideløbende med en regional indsats er behandlingsmuligheder uden for psykiatrien for mennesker, der lider af mild til moderat BED.
  • Danske Regioner og behandlingssteder, som fremadrettet tilbyder BED-behandling, sikrer efterbehandling ved alle forløb for at forebygge tilbagefald.
  • Danske Regioner opretter en mere omfattende og længerevarende behandlingsindsats målrettet mennesker, der lider af en alvorlig grad af BED.
  • Sundhedsministeriet afsætter midler til, at mennesker, der befinder sig på grænsen til at have BED, også fremadrettet tilbydes BED-behandling.
  • Sundhedsstyrelsen udarbejder en præcisering af sværhedsgraderne af BED samt anbefalinger til, i hvilket regi de forskellige sværhedsgrader af spiseforstyrrelsen skal behandles.
  • Sundhedsministeriet afsætter midler til, at der indsamles mere viden om denne målgruppe.
  • Relevante kommunale fagpersoner og praktiserende læger opkvalificeres, så de kan genkende BED og visitere korrekt.
  • Danske Regioner og Kommunernes Landsforening sammen udvikler behandlingstilbud til børn og unge med BED.
  • Sundhedsministeriet afsætter midler til at indsamle mere viden om og erfaringer med behandling af mænd med BED.
  • Der i den fremadrettede regionale og kommunale behandling sikres tilbud særligt målrettet mænd.
LMS' behandling for tvangsoverspisning

Fra 2019-2021 har LMS gennemført 25 gruppeforløb med gennemsnitligt syv deltagere i hver gruppe.

Hvert forløb strækker sig over 19 gruppegange fordelt på fem-syv måneder. Deltagerne har også haft mulighed for at have individuelle samtaler med behandleren efter behov. Formålet med behandlingen er at støtte deltagerne i at reducere symptomerne på spiseforstyrrelsen, så de har færre overspisninger samt højere trivsel og selvværd. Behandlingen fokuserer på psykologiske og familiemæssige forhold samt på spiseadfærd, kost- og vægtstabilisering.