Videnscenter

Tarmbakterier fra frisk lort kan måske hjælpe personer med anoreksi

Et nyt studie tester for første gang, om en overførsel af frisk lort – og dermed tarmbakterier – fra raske donorer kan hjælpe personer med anoreksi. Metoden kaldes ”Fecal Matter Transplantation” (FMT), og har før haft succes i behandling af farlige infektionssygdomme. Nu har den tilsyneladende også haft succes som led i behandling af anoreksi.

Vægtforøgelse er et vigtigt behandlingsmål for patienter med anoreksi, da det mindsker sandsynligheden for tilbagefald og forbedrer patientens prognose. Dog kan det være svært for patienter med anoreksi at opnå en normal vægt på trods af et normalt eller højt kalorieindtag.

Du kan læse mere om anoreksi her.

Fakta om anoreksi

Anoreksi er en psykisk lidelse, der er karakteriseret ved restriktive spisemønstre og bevidst vægttab. Personer, der lider af anoreksi, er meget optagede af vægt og vægttab. Derfor vil de have tendens til at springe måltider over, spise kaloriefattigt, faste, eller på anden måde begrænse deres indtag af mad. Anoreksi er derfor forbundet med et stort vægttab og en lav BMI. 

Det vurderes, at omkring 5.000 personer lider af anoreksi i Danmark. Heraf udgør kvinder 90 %. Lidelsen udvikler sig typisk i teenage-årene. 

Bakterier i tarmen påvirker vægten

Resultaterne viser, at bakterier, der lever i tarmsystemet, kan medvirke til at løse denne problematik. I hvert fald er de identificeret som én af de faktorer, der regulerer menneskers kropsvægt. Det gør de blandt andet ved at omdanne næringsstoffer, som vores kroppe ikke selv er i stand til at nedbryde, så de er lettere at optage. Det er desuden påvist, at kostvaner kan ændre bakteriesammensætningen i vores tarme, blandt andet hvis man følger slankekure eller har restriktive spisevaner. Derfor kan den resistens over for vægtforøgelse, som man ser hos personer med anoreksi, hænge sammen med bakteriesammensætningen i tarmen – det såkaldte tarm-mikrobiom.

Forskningsprojektet

Studiet foregik ved en overførsel af afføring fra en rask donor til personen med anoreksi. Patienten er en ung kvinde, som to år forinden fik stillet en anoreksi-diagnose. Ved projektets begyndes var hun stabil og holdt et højt kalorieindtag, men havde på trods af dette svært ved at tage på.

Afføringen blev overført gennem en slange via munden. Herefter blev patienten fulgt i 36 uger, hvor hun havde et selvrapporteret uændret kalorieindtag. Ved projektets afslutning havde hun taget 6,5 kilo på, svarende til forøgelse på 13,8 % af hendes førvægt på 45 kilo, og hendes fedtprocent var steget med 55 %. Altså havde forsøget den effekt, forskerne håbede på, nemlig en vægtforøgelse. Der var ingen rapporterede bivirkninger ved behandlingen.

Det er vigtigt at bemærke, at studiet er et case-studie – dvs. at det følger én enkelt patient detaljeret. Selvom projektet havde succes, er det altså ikke sikkert, om vægtforøgelsen skyldtes eksperimentet, eller om metoden i så fald vil virke på andre patienter. Det kræver altså stadig flere studier, før det kan siges, om behandlingen er effektfuld.

 

Kildehenvisninger