Peer-støtte: Et liv efter spiseforstyrrelse

Ung kvinde smiler og taler i telefon

Tilbuddet er til dig, der er fyldt 18 år, og som er godt på vej ud af en spiseforstyrrelse, men ønsker støtte på den sidste del af vejen. Du bliver matchet med en frivillig peer-støtte, der selv har haft en spiseforstyrrelse, og som brænder for at støtte dig i din tilbagevenden til livet og hverdagen.

Ønsker du at blive matchet med en frivillig peer-støtte, som selv har haft en spiseforstyrrelse, men som nu er helt rask? Sammen med din peer-støtte vil du have mulighed for at gå de sidste skridt mod vejen til et liv uden en spiseforstyrrelse. 

Du og din peer-støtte vil i fællesskab finde frem til en kontakt, der bliver tilpasset dig og din situation: hvor ofte I skal tale med hinanden, i hvor lang en periode jeres kontakt skal vare, og om I indimellem skal mødes som et supplement til telefoniske samtaler. 

Peer-støtterne er udvalgt og uddannet af Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, og har arbejdet med at omsætte egne erfaringer med spiseforstyrrelse og recovery til at støtte andre. Alle peer-støtter modtager faglig sparring og supervision. 

Når du kontakter os for at få en peer-støtte, og inviterer vi dig til en indledende samtale. Finder vi, i forbindelse med samtalen, ud af at tilbuddet ér det rigtige for dig, vil projektlederen gå i gang med matchprocessen.

Inden det endelige match finder sted, foreligger der en obligatorisk Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade-uddannelse, som alle vores peer-støtter skal deltage ved. Når uddannelsen har fundet sted, vil kontakten herefter kunne gå rigtigt i gang.

Hvem kan få en peer-støtte?

  • Tilbuddet er for dig, der er over 18 år, og som er godt på vej ud af en anoreksi, bulimi, tvangsoverspisning (BED) eller atypisk spiseforstyrrelse.
  • Tilbuddet er for dig, der ønsker at tale med en frivillig peer-støtte om, hvad du er optaget af i din tilbagevenden til livet efter en spiseforstyrrelse.
  • Tilbuddet er for dig, der ønsker støtte til at håndtere hverdagslivet, genoptage sociale relationer, fritidsinteresser, uddannelse og/eller arbejde.
  • Tilbuddet er for dig, der ønsker inspiration og sparring til at fastholde motivation og håb og genfinde dine styrker, ressourcer og muligheder.

Peer-støtte ordningen er ikke den rette hjælp for dig, hvis:

  • Du har en alvorlig, ubehandlet spiseforstyrrelse, der kalder på professionel behandling og hjælp.
  • Du har andre alvorligt, ubehandlede psykiske lidelser – såsom personlighedsforstyrrelse, svær social fobi, svær depression, psykotiske tilstande, skizofreni, bipolar lidelse eller en autismespektrumforstyrrelse.
  • Du har alvorlige selvmordstanker, som er svære for dig at tage afstand fra, eller du har haft selvmordsforsøg inden for det seneste år.

Hvis du er i tvivl om ovenstående punkter, så henvend dig endelig til projektlederen. Så kan vi sammen undersøge om peer-støtte-tilbuddet er det rette for dig.

Ventetid

Du skal være opmærksom på, at der desværre kan være en ventetid på et halvt år, fra du kontakter os, til vi kan tilbyde dig en peer-støtte

I mellemtiden opfordrer vi dig til at tilmelde dig ventelisten til vores samtalegrupper i København eller Aarhus. Her indgår du i et fællesskab med ligesindede, hvor du får mulighed for at reflektere over, hvilken betydning spiseforstyrrelsen har i dit liv. Du kan læse mere om samtalegrupperne og tilmelde dig ventelisterne her.

Du er også velkommen til at benytte vores gratis og anonyme rådgivning.

Har du spørgsmål til projektet?

Har du spørgsmål til projektet, kan du kontakte psykolog og rådgivningskoordinator Sara Nir på sn@spiseforstyrrelse.dk.