Nyhed

Bagsiden af eliteidræts-medaljen

Det er uden tvivl ikke kun en dans på roser at være eliteidrætsudøver. Presset på den enkelte kan være nærmest ubærligt, og det er ikke alle, der kan håndtere det pres. Det pres, der i sidste ende kan give spiseforstyrrelser og andre psykiske udfordringer.

Ben i løb

DIF og Team Danmark har bestilt og fået udgivet en rapport, hvor udvalgte eliteidrætsudøvere har fået mulighed for at svare på spørgsmål om spisemønstre og spiseforstyrrelser. Og selvom resultaterne måske ikke er overraskende, er de ikke desto mindre skræmmende.

”Fra international forskning har det været kendt i mange år, at en del eliteidrætsudøvere udvikler spiseforstyrrelser. Nu er der endelig blevet lavet en rapport, som baserer sig på danske tal, og den bekræfter sådan set det, vi har vidst i mange år. Næsten 25 % af de kvinder, der har svaret, har symptomer på en spiseforstyrrelse. For mændene er det 1 ud af 10. Det er altså et tal, der kræver handling,” siger direktør i LMS, Laila Walther.

Er det kun toppen af isbjerget?

LMS frygter, at disse tal kun er toppen af isbjerget. Hele subeliten, dvs. dem som er lige under den absolutte elite, er slet ikke blevet undersøgt, og vi frygter, at det er denne gruppe, som er værst ramt, for her er presset om muligt endnu større. Det bliver spændende at se resultaterne fra denne gruppe, når DIF som lovet også gennemfører en undersøgelse af denne gruppe atleter. Nu må denne undersøgelse prioriteres og gennemføres hurtigt.

Indsats og information

Når vi ser sådanne tal, håber vi også, at der bliver igangsat en indsats. De atleter, som i dag lider af en spiseforstyrrelse, har ret til hjælp. De kan naturligvis kontakte os og blive rådgivet, men det er også vigtigt, at der i alle forbundene er plads til, at atleterne kan bede om hjælp. Der må ikke være en frygt for repressalier, men en viden om, at de vil blive hjulpet videre, både i forhold til deres sygdom og deres idræt. For hvis der ikke bliver taget hånd om begge dele, frygter vi, at atleterne vil gå med en ubehandlet spiseforstyrrelse og derved forværret deres tilstand.

Derudover skal der iværksættes informationskampagner. Det er nødvendigt, at atleterne ved, hvor de kan få hjælp. Både i deres foreninger, i deres forbund og i DIF er det nødvendigt, at der er viden om atleternes muligheder.

Bredt samarbejde er vejen frem

Vi vil gerne foreslå en fælles indsats. En indsats, hvor vores viden om spiseforstyrrelser kombineres med DIF’s viden om eliteidræt og forbundenes specialviden om de enkelte sportsgrene. Vi tror, at en fælles indsats vil skabe de bedste vilkår for forebyggelse, støtte og rådgivning til idrætsudøverne.

 

OBS:

4,6 % af danskerne er IKKE diagnosticeret med en spiseforstyrrelse

Der står i rapporten at 4,6 % af eliteidrætsudøverne har en diagnosticeret spiseforstyrrelse, og at det er på niveau med resten af den danske befolkning. LMS har aldrig set et tal der skulle indikere at så mange mennesker skulle have en diagnosticeret spiseforstyrrelse - heldigvis. 

LMS anslår at ca. 75.000 danskere lider af enten anoreksi, bulimi eller tvangsoverspisning, men det er langt fra alle der er diagnosticerede.