Nyhed

Gratis tilbud: Find din indre ro i naturen

Et nyt mindfulness-inspireret tilbud giver dig mulighed for at skubbe spiseforstyrrelsen eller selvskaden i baggrunden og finde kontakten til sig selv omringet af skovens dufte, lyde, farver og lys.

Kvinde med lukkede øjne udenfor

Forestil dig en mindre lysning i skoven. En lille plads hvor du står med begge fødder på jorden, med lukkede øjne og mærker, lytter, føler hvad der omgiver dig. Du mærker måske lune solstråler i nakken samtidig med en kølig fugtig brise på dine ben. Gennem en guidet øvelse finder du roen til at lade hverdagens tankemylder fordufte. I stedet opdager du bladenes raslen i trætoppene og fuglenes kvidren. Du sænker skuldrene og lærer at kigge på dig selv med mildere øjne. Pludselig får du en pause fra de svære tanker, og du får kontakt til dig selv på en naturlig og empatisk måde.

Sådan kan følelsen være, når du lærer at finde din indre ro i naturen i det nye tilbud fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, som er inspireret af den japanske ’skovbadning’ (Shinrin Yuko). Skovbadning bruger menneskets naturlige forbindelse til skov og natur som middel til bedre sundhed og har vist sig at have en helende effekt på menneskers mentale helbred.

Skovbadning lindrer kroniske smerter

I en cirkel står deltagerne som afslutning på dagens bevidste nærvær i naturen. De deler deres oplevelser med hinanden, efter de hver især har arbejdet med deres indre tanker i naturens ro. Ida fortæller, at hun har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er for hende at prioritere naturen.

”Det giver en ro, som jeg kan mærke, også er en del af min hverdag i dagene efter. En grounding til mig selv hvor jeg finder ud af, hvordan jeg egentlig har det indeni,” fortæller Ida på 29 år, som har deltaget i tilbuddet siden januar 2022.

Ved siden af hende står Katrine på 37 år, som fortæller, at hun lider af kroniske smerter, men at hun næsten hver gang, efter to timer i naturen, oplever færre smerter.

”Det synes jeg er ret sigende på en fantastisk måde. Jeg er ikke det største naturmenneske, men skovbadning har fået mig til at opdage nogle ting i forhold til, hvor godt naturen er for mig. Det gør mig godt,” siger Katrine.

Naturen kan inspirere til blot ’at være’

Skovbadning handler ikke om at bade i vand, men om at lade naturen omringe dig og fylde dig med ro. I sin oprindelse handler Shinrin (skov) Yoku (bad) om at lade sanserne ’bades’ i naturens lyde, lys, dufte og farver.

”Naturen omkring os er ikke bevidst, den tænker ikke grimme tanker om sig selv. Den vokser uprovokeret lige der, hvor den gerne vil være, og den tvivler ikke på sig selv. Naturen kan derfor inspirere os til blot ’at være’, og vores simple væren i naturen kan skabe en ro, der kan hjælpe os med at genfinde kontakten til os selv,” fortæller Elizabeth Heindorff, psykoterapeut og mindfulness-instruktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

”Skovbadning kan godt lyde sådan lidt ’ongobongo’, men jeg bliver næret af skovens lyde og sanseoplevelserne. Det kan så meget mere, end man tror. Det kan være nemt at dømme det, som noget det ikke er. Jeg tror, jeg ville anbefale det til alle. Jeg tror, det er noget, der er rigtig godt for os, og noget der kommer mere af i fremtiden,” fortæller Katrine.

Genfind kontakten til dig selv

Tilbuddet er for alle, der har en spiseforstyrrelse eller skader sig selv, og som gerne vil være i et fællesskab med andre, der har det ligesom dem. Det kan også være, du har kæmpet med selvskade eller spiseforstyrrelse og er på vej ud af et sygdomsforløb, men har brug for ro i dine tanker for at fortsætte bedringsprocessen.

Tilbuddet foregår i København mandage i lige uger og torsdage i ulige uger kl. 15-17, samt i Næstved torsdage i lige uger kl. 16-18. Det er gratis og alle er velkomne.

Læs mere og tilmeld dig her.