Debat

Hvorfor skal vi vide, hvad Trine, Stine og Jacob vejer?

Offentlige vejninger er ikke underholdning – de er en kilde til selvhad og spiseforstyrrelser. Alligevel skal vi endnu en gang se mennesker blive målt og vejet i bedste sendetid.

Laila Walther

Indlægget er skrevet af Laila Walther, direktør, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade og blev bragt i Politiken 19. februar 2023.

Tænder du i bedste sendetid for TV2 på tirsdag, vil du møde Trine, Stine, Natalie, Jacob og Christian – fem unge mennesker, der har valgt at flytte ind i et kollektiv for rullende kameraer. Sammen skal de ifølge programbeskrivelsen finde vejen til et godt liv uden ”skyld, skam og selvhad”. Ser du programmet, vil du forstå, at vejen går gennem et vægttab.

Programmet er det seneste i en række af reality-programmer om mennesker, der ifølge dem selv og producenterne vejer for meget. På DR har vi blandt andet kunnet følge med i Fede forhold og Lægen flytter ind. Alle er det programmer, som fokuserer på dårligdommene ved en høj vægt, mens grøntsager, træning og vejning anprises.

Grøntsager og bevægelse er godt for de fleste. Men jeg ser ingen grund til, at hele Danmark nu ved, præcist hvor meget Trine, Jacob og de andre vejer.

Vi ved i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, at sætter man et stort fokus på vægt, øges risikoen for spiseforstyrrelser. Og risikoen er endnu større, når vægten sammenlignes. Det gælder uanset om vejning foregår hos sundhedsplejersken i folkeskolen, i en idrætstime i gymnasiet eller på et fodboldlandshold.

Vi har netop set nogle af de voldsomme konsekvenser, et unuanceret og konkurrencepræget fokus på vægt kan have på især unge mennesker i DR’s dokumentar Fodboldens usynlige syge.

Hvis det er vigtigt at vide, hvad mennesker vejer, så anbefaler vi altid, at vægten holdes fortroligt, og at fokus er mindre på tallene på vægten og mere på, hvad der i øvrigt giver livskvalitet for den enkelte. Vi ved, at blandt andet gode relationer, venskaber og frivilligt arbejde er kilder til trivsel og øget selvværd.

Det fede fællesskab er på mange måder en virkelig fin udsendelse, hvor der med stor ærlighed og sårbarhed fortælles om barndomstraumer, selvhad, lavt selvværd og ondt i kroppen – både fysiske og psykisk. Vi er i godt selskab med nogle fantastisk omsorgsfulde og smukke unge mennesker, og jeg er sikker på, at de kan inspirere andre til at åbne op om det, der gør ondt, og på den måde tage de første skridt mod at få det bedre.

Men hvorfor skal vi kende deres vægt?

Fordomme mod mennesker er desværre udbredt. Hvis du er tyk, kan du møde fordomme om, at du er dum, sjusket eller doven. Du har endda sværere ved at få et job. Det på trods af, at din vægt ikke siger noget som helst om, hvem du er, eller hvad du kan. At have en høj vægt er en kronisk tilstand, hvor ca. 70 % af overvægten kan forklares ud fra genetik. Nogle mennesker er ganske enkelt mere prædisponeret for høj vægt end andre.

Så når vi kigger på det enkelte menneske med høj vægt og forventer, at hvis hun blot tager sig sammen, vil hun tabe sig, ignorerer vi det faktum, at vi ikke har lige muligheder for at tabe os. Reelt er det de færreste, der kan tabe sig og bevare en lavere vægt. Også derfor bør vi aldrig sammenligne vægt.

Godt fjernsyn er ikke altid sundt fjernsyn. Jeg håber, det er sidste gang vi ser programmer, hvor tallet på badevægten bliver delt med hele Danmark. Det er sensationsjagt og seer-jagt. Men det er også risikofyldt for deltagerne og for de seere, som begynder at sammenligne deres vægt, og det er manglende respekt for modige og seje mennesker, der vælger at dele deres udfordringer og derigennem måske hjælpe andre.

Kontakt

Direktør (hun/hende)
4045 2370
Kommunikations- og fundraisingchef (hun/hende)
5117 7578