Debat

Vi må tale om vægt på en ny måde med vores børn og unge

Vi ved i dag, at helt op til 80 procent af vores vægt kan skyldes genetik. Derfor er BMI en misvisende målestok for sundhed, som i sidste ende kan være med til at øge spiseforstyrrelser hos børn og unge, da de føler sig forkerte på grund af et tal.

Laila Walther

Indlægget er skrevet af Laila Walther, direktør, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade og blev bragt i Information 8. marts 2023.

»Din BMI er i den høje ende« eller »Du er vist lige til den runde side.«

Alt for ofte hører vi fra børn, unge og voksne, at første gang de fik tanker om, at deres krop var forkert, var i et møde med en fagperson som for eksempel en læge eller en sundhedsplejerske. Fagpersoner, der i den bedste mening måler og vejer børn for at vurdere deres sundhedstilstand.

Men ofte får tallet på vægten alt for stor betydning for konklusionen og dermed for barnets oplevelse af sig selv. I værste fald går barnet derfra med en oplevelse af at være forkert, så selvværdet falder, og risikoen for en spiseforstyrrelse stiger.

Brugen af BMI bygger på den fejlagtige antagelse, at vægt er noget, vi selv frit kan bestemme – ’hvis vi tager os sammen’.

Men vi ved i dag, at helt op til 80 procent af vores vægt kan skyldes genetik. Vi ved også, at det er muligt at tabe sig på en slankekur, men at det er grænsende til det umulige at fastholde en lavere vægt. Det er igen og igen påvist, at de fleste tager det meste på igen.

Derudover siger din BMI reelt set heller ikke noget om, hvor sund du er. For den tager hverken højde for, om vægten stammer fra muskler eller fedt, eller hvor fedtet sidder på kroppen.

Men det værste ved BMI’s store magt i vurderingen af vores sundhed er nok, at de, der får at vide, at de ligger i ’den tunge ende’, ofte vil vende det indad.

I vores samfund mødes mennesker med høj vægt ofte af fordomme og stigmatisering. Fordomme om, at man bare skal tage sig sammen, og at tykke mennesker er dovne, sjuskede og uhygiejniske. Men når fordommene vendes indad, kan det blive til selvhad og alvorlig mistrivsel.

Derfor er det afgørende, at børn og unge mødes af fagpersoner, der går til samtalen om vægt på en nuanceret og fordomsfri måde.

Derfor er vi sammen med Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker med støtte fra Novo Nordisk Fonden i gang med at udvikle nye redskaber til den vanskelige samtale om vægt.

Vi har brug for en ny måde at tale med børn og unge om deres vægt, så færre børn går fra mødet med lægen eller sundhedsplejersken med en skadelig følelse af at være forkert.

Kontakt

Direktør (hun/hende)
4045 2370
Kommunikations- og fundraisingchef (hun/hende)
5117 7578