Henvisning og behandling af selvskade

Der er begrænsede behandlingstilbud til patienter, hvor selvskade er den primære lidelse. Behandling af selvskade foregår hos privatpraktiserende psykologer, terapeuter, den kommunale familieafdeling, PPR eller i almen praksis.

Særlig støtte i kommunen

I tilfælde af selvskade hos patienter under 18 år skal der i almen praksis laves en underretning til kommunen med henblik på at tilbyde støtte under serviceloven paragraf 52 stk. 3. Det er vigtigt, at underretningen indeholder så præcise og detaljerede oplysninger som muligt, herunder hyppigheden og alvorsgraden af selvskaden. Du kan som regel finde en skabelon på den specifikke kommunes hjemmeside.

Behandling for selvskade i almen praksis

Almen praksis kan tilbyde samtaler for at støtte og hjælpe patienter, der skader sig selv. Samtalerne kan tage udgangspunkt i følgende:

1. Afdæk selvskadens funktioner og konsekvenser

I samarbejde med patienten undersøges selvskadens funktion og dens konsekvenser på kort og længere sigt. Dermed opnår patienten indsigt i sin adfærd og reaktionsmønstre samt konsekvenserne heraf.

- Hvilke situationer eller tanker udløser selvskaden?
- Når du har skadet dig selv, hvad hjalp det dig med?
- Hvilke følelser opstår, efter du har skadet sig selv?
- Hvilke konsekvenser har selvskaden for dig på kort og lang sigt?

Hvis patienten er ambivalent i forhold til at stoppe selvskaden, kan spørgsmålene tydeliggøre fordele og ulemper ved adfærden. Dermed øges patientens forståelse af, at der kan være uoverensstemmelse mellem selvskaden og personlige mål og værdier.

2. Motivere til andre strategier

Tal med patienten om, hvilke andre strategier der vil kunne hjælpe, når han/hun oplever trang til selvskade; fx at løbe en tur, høre musik, ringe til en ven/familiemedlem eller til vores rådgivning. Patienten kan måske finde støtte i app’en SAFE, der er udviklet af Psykiatrien i Region Sjælland, og som hjælper brugeren med at finde andre måder at regulere indre uro og smerte.
App’en kan downloades i App Store.

3. Opfølgning

Det er vigtigt at følge op på den unge jævnligt for at sikre, at selvskaden ikke udvikler sig yderligere. 

Behandling, rådgivning og støtte

Herunder finder du information om og links til behandlings- og rådgivningstilbud målrettet patienter, der skader sig selv.

Behandling og rådgivning i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Frem til 2022 tilbyder vi individuelt tilrettelagte samtaleforløb til unge i alderen 12-25 år med selvskade i København og Aarhus. Formålet er at give de unge indblik i funktionerne og effekterne af selvskaden og dermed forsøge at finde nye måder at håndtere de følelser og udfordringer, som selvskaden bruges til at håndtere. Læs mere om samtaleforløbet.

Vi tilbyder også gratis og anonym rådgivning i hele landet. Her kan børn, unge og voksne med selvskade og deres pårørende kan få hjælp og støtte.

Læs mere om behandlings- og rådgivningstilbud


Behandling i Region Hovedstadens Psykiatri

I Region Hovedstaden afprøver Team for Selvskade en ny internetbaseret behandling af selvskade. Tilbuddet er målrettet patienter mellem 13 og 17 år, der kan henvises til børne- og ungdomspsykiatrien, hvis de lever op til ét eller flere af følgende kriterier:

1. Der er samtidig mistanke om anden psykisk lidelse
2. Patienten har selvmordstanker, eller -planer eller har forsøgt selvmord
3. Patientens selvskade er tilbagevendende (fx > 10 gange) og alvorlig, fx:

  • Dybe snit eller andre alvorlige skader
  • Mange forskellige metoder (fx > 5)
  • Skaderne udføres på hals, lår, mave, bryster, kønsorganer eller i ansigtet

Læs mere.


 

'​Styrket tværsektoriel indsats for børn og unges mentale sundhed’ (STIME) 

STIME er et udviklingsprojekt lavet i samarbejde mellem Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC) og syv af hovedstadens kommuner. Formålet er at hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel i deres nærmiljø, inden problemerne vokser sig store. Målgruppen er blandt andet unge mellem 12-17 år, hvis svære følelser fører til selvskade. Læs mere.

 


ROBUS 

ROBUS tilbyder gratis rådgivning og behandling til børn og unge mellem 10 og 17 år i Københavns Kommune. ROBUS tilbyder behandling af selvskade og spiseforstyrrelser samt rådgivning og vejledning af fagpersoner. Læs mere.
 



Tilbud i kommunen

Der findes en række kommunale og regionale sundhedstilbud. Læs mere om tilbud i patientens bopælskommune.
 



Mindhelper
Mindhelper hjælper unge, der har det svært, med det formål at styrke deres generelle mentale sundhed. På Mindhelpers hjemmeside er artikler, videoer og interviews, som kan hjælpe unge med idéer og redskaber til håndtere deres problemer. Mindhelper guider også unge til steder, hvor de kan finde mere hjælp. Læs mere.

 



Børnetelefonen

Børnetelefonen tilbyder gratis og anonym rådgivning til børn på telefon, chat og SMS. Læs mere.



Livslinien

Livslinien er en gratis og anonym telefon- og digital rådgivning for bl.a. mennesker med selvmordstanker, pårørende og efterladte. Læs mere.
 



App til at afværge selvskade

Region Sjælland har i samarbejde med brugere, pårørende og fagpersoner udviklet en app, hvis formål er at hjælpe mennesker, der skader sig selv, deres pårørende og fagpersoner. Appen SAFE indeholder bl.a. beroligende metoder, der hjælper patienterne med at flytte fokus, skabe ro og vise alternative handlemuligheder. Læs mere om appen på Psykiatrien i Region Sjællands hjemmeside.

 

Kildehenvisninger

Møhl, Bo & Lotte Rubæk. 2020. FAQ om selvskade. 1. Udgave, 1. Oplæg. København: Hans Reitzels Forlag