Henvisning og behandling af spiseforstyrrelser

På baggrund af samtalen og de somatiske undersøgelser, skal du, som almen praktiserende læge, vurdere, hvordan patienten bedst hjælpes, herunder på hvilket niveau hjælpen skal gives. Her indgår den samlede kliniske vurdering af spiseforstyrrelsens sværhedsgrad, varighed og eventuel komorbiditet. 

Børn og unge med spiseforstyrrelser

Børn og unge med spiseforstyrrelser skal, som udgangspunkt, henvises til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien (Læs mere i afsnittet "Henvisning til den regionale psykiatri"). 

I tilfælde af at barnet/den unge har en spiseforstyrrelse i en sådan grad, at det vurderes, at der er behov for særlig støtte, skal der også laves en underretning til kommunen med henblik på at tilbyde støtte under serviceloven paragraf 52 stk. 3. Det er vigtigt, at underretningen indeholder så præcise og detaljerede oplysninger som muligt, så kommunen bedst muligt kan vurdere sagen. Du kan som regel finde en skabelon på den specifikke kommunes hjemmeside.

Voksne med spiseforstyrrelser

Voksne patienter med spiseforstyrrelser af moderat til svær grad henvises til behandling i den regionale psykiatri (Læs mere i afsnittet "Henvisning til den regionale psykiatri").

For voksne patienter med spiseforstyrrelser af let grad bør det vurderes, om tilstanden kan håndteres i almen praksis, evt. i samarbejde med kommune, psykiater eller psykolog/psykoterapeut. Hvis du vurderer, at symptomerne er af en sådan karakter og sværhedsgrad, at patienten ikke kan behandles i kommunalt regi, almen praksis eller ved psykiater og/eller psykolog/psykoterapeut, bør lægen viderehenvise til den regionale psykiatri.  

Der er som regel mulighed for at få sparring og rådgivning i den regionale psykiatri (se kontaktoplysninger nedenfor).

Behandling for spiseforstyrrelser i almen praksis

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at patienter med en ukompliceret spiseforstyrrelse af let grad håndteres i almen praksis. En indsats kan her bestå af motiverende/støttende samtaler med fokus på adfærdsændringer, som kan understøtte en normalisering af spisning og vægt og fremme patientens trivsel. Derudover skal der være fokus på psykosociale faktorer og belastende forhold, som kan have betydning for symptomerne på spiseforstyrrelsen og for patientens trivsel generelt. Der bør være en tæt opfølgning og løbende vurdering af patientens tilstand for at afdække, om der er behov for viderehenvisning til den regionale psykiatri. Dette indebærer konsultationer minimum hver anden uge.

En god relation

Patienter med spiseforstyrrelser kan have begrænset sygdomsindsigt og stærk ambivalens over for behandling. Mange har en frygter, at der vil blive stillet krav om vægtøgning, hvorfor de nægter at indgå i en dialog om spiseforstyrrelsen. Derfor er det vigtigt at skabe en alliance med og god relation til patienten, så vedkommende opfatter forløbet som støttende frem for kontrollerende.

Videncenter om spiseforstyrrelser og selvskade (Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade) har undersøgt relationens betydning i behandlingen af spiseforstyrrelser. Læs rapporten her.

Patienten bør henvises til specialbehandling i den regionale psykiatri, hvis:

  • Der ikke opnås hurtig effekt af indsatsen i almen praksis (inden for 6-8 uger).
  • Der er mistanke om andre samtidige psykiske lidelser.
  • Spiseforstyrrelsen vurderes at være af en karakter og sværhedsgrad, der ikke kan håndteres i almen praksis

Henvisning til den regionale psykiatri

Det er vigtigt, at henvisningen til den regionale psykiatri er udfyldt korrekt og indeholder så præcise og uddybende oplysninger som muligt. Som regel findes der en skabelon til, hvilke oplysninger henvisningen skal indeholde på den regionale psykiatris hjemmeside.

Ved patienter med spiseforstyrrelser er det dog vigtigt at medtage følgende oplysninger i henvisningen: 

  • Vægt (BMI) og højde (herunder udvikling over tid) 
  • Menstruationscyklus (herunder brug af p-piller og lignende)
  • Beskrivelse af restriktiv spisning (for lidt og for kaloriefattigt) 
  • Hyppighed af og antal overspisninger
  • Hyppighed af kompenserende adfærd i form af opkastninger, brug af laksantia eller diuretika, overdreven motion eller faste (herunder udvikling over tid) 
  • Psykiatrisk komorbiditet
  • Somatisk komorbiditet eller komplikationer
  • Relevante fund ved objektive og parakliniske undersøgelser
  • Oplysninger og samtykke vedr. forældremyndighed for patienter under 18 år 
Region Hovedstaden

Alle ikke-akutte henvisninger sendes til CVD, som modtager alle henvisninger til udredning og behandling i den regionale psykiatri. Dette gælder både voksen-, børne- og ungdomspsykiatrien. 

Kontaktoplysninger:
Central Visitation og Diagnostik (CVD)
Carl Nielsens Allé 9D, 2. sal
2100 København Ø
Telefon: 3864 0200

Telefontid:
Mandag - fredag kl. 10.00-13.00

Læs mere om henvisninger for voksne samt børn og unge

Du kan få rådgivning via Region Hovedstadens taskforce vedr. spiseforstyrrelser

Region Sjælland

Alle ikke-akutte henvisninger sendes elektronisk til Psykiatrisk Visitationsklinik, der afgør hvor og hvilken behandling, der skal tilbydes. 

Kontaktoplysninger:
Fælledvej 6
Bygning 3, 4. sal
4200 Slagelse
Tlf. 5853 6100

Telefontid:
Mandag - fredag kl. 8.00-15.00

Læs mere om henvisninger for voksne, samt børn og unge

Region Syddanmark


Kontaktoplysninger: 
Center for spiseforstyrrelser
Psykiatrien i Region Syddanmark 
J.B. Winsløws Vej 16, indgang 230
5000 Odense C

Telefon: 9944 8740 (børne- og ungdomspsykiatrien, Odense)
Telefon: 9944 9400 (voksenpsykiatrien, Odense)

Åbningstid for telefoniske henvendelser:
Mandag-onsdag kl. 7.30-15.00
Torsdag kl. 7.30-14.30
Fredag kl. 7.30-14.00

Specialistrådgivning i psykiatrien: 
Råd og vejledning fra speciallæger alle hverdage kl. 8.00-15.30. 
Find oversigt og kontaktoplysninger her
 

Region Midtjylland

Alle ikke-akutte henvisninger sendes elektronisk via Edifact til Psykiatriens Centrale Visitation. Dette gælder for børn og voksne. 

Kontaktoplysninger:
Psykiatriens Centrale Visitation
Christian 8.s Vej 2B
8600 Silkeborg

Telefon: 7847 2750
Mail: pcv@regionmidtjylland.dk 

Læs mere om henvisninger for voksne samt børn og unge

Region Nordjylland

Alle ikke-akutte henvisninger vedrørende børn, unge og voksne skal i langt de fleste tilfælde sendes til Psykiatriens Centrale Visitation i Aalborg.

Kontaktoplysninger: 
Telefon: 9764 4400

Telefontid:
Mandag til torsdag kl. 8.00-15.00
Fredag kl. 8.00-14.00

Læs mere om henvisninger for voksne, samt børn og unge

Anden behandling, rådgivning og støtte

Hvis patienten ikke lever op til kriterierne for behandling i den regionale psykiatri, eller ikke ønsker at modtage behandling der, er det muligt at få behandling, rådgivning og støtte andetsteds. 

Læs mere om andre behandlings- og rådgivningstilbud


Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade - Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade tilbyder gruppeforløb til personer med let til moderat grad af anoreksi og/eller bulimi, der er minimum 17 år. Tilbuddet er også til personer, som tidligere har været i behandling for en spiseforstyrrelse og nu har brug for støtte for at undgå, at psykiatrisk behandling bliver nødvendig igen. Behandlingen foregår i København og Aarhus. Læs mere om behandlingen.

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade tilbyder desuden gratis og anonym rådgivning til ramte og deres pårørende. 



'​Styrket tværsektoriel indsats for børn og unges mentale sundhed’ (STIME) 

STIME er et udviklingsprojekt lavet i samarbejde mellem Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC) og syv af hovedstadens kommuner. Formålet er at hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel i deres nærmiljø, inden problemerne vokser sig store. Målgruppen er blandt andet unge mellem 12-17 år, hvis tanker om krop og mad fylder for meget. Læs mere om projektet.



ROBUS 

ROBUS tilbyder gratis rådgivning og behandling til børn og unge mellem 10 og 17 år i Københavns Kommune. ROBUS tilbyder behandling af selvskade og spiseforstyrrelser samt rådgivning og vejledning af fagpersoner. Læs mere om tilbuddet.



Askovshus

Askovshus tilbyder behandling til børn, unge og voksne med spiseforstyrrelser. Læs mere om de forskellige tilbud.
 



Tilbud i kommunen

Der findes en række kommunale og regionale sundhedstilbud. Læs mere om tilbud i patientens bopælskommune.

 

Særligt for patienter med BED/tvangsoverspisning

BED er ikke en selvstændig diagnose i ICD-10, men er med i ICD-11, der forventes at blive implementeret i Danmark i 2022. På nuværende tidspunkt er der derfor kun begrænset mulighed for at få behandling for BED i det offentlige sundhedssystem.

Med støtte fra Sundhedsministeriet tilbyder Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade samt en række andre organisationer og klinikker behandling til mennesker med BED i perioden 2019 til udgangen af 2021. Der er dog på nuværende tidspunkt lange ventelister til de fleste af tilbuddene.

Kildehenvisninger