Nyhed

BED-behandlingen virker

Vores BED-behandling virker for hovedparten af dem, der har været i behandling indtil nu. Under behandlingsforløbet får deltagerne reduceret antallet af overspisninger, og deres trivsel stiger. Det viser ny midtvejsrapport.

I perioden 2019-2021 gennemfører Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade behandling af voksne med BED/tvangsoverspisning. Nu, knap halvvejs gennem projektperioden, har 67 personer gennemført behandlingsforløbet, og yderligere 58 er i gang med at få behandling. Målsætningen er, at minimum 180 mennesker med BED har gennemført et behandlingsforløb i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, når projektet afsluttes i december 2021.

Hovedparten af dem, der har modtaget behandling i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, har gået alene med spiseforstyrrelsen i mange år uden at få behandling. De fleste er kvinder (92 %), og gennemsnitsalderen er 43 år. Fælles for deltagerne er, at de er desperate efter at få hjælp, og at de oplever, at spiseforstyrrelsen styrer deres hverdag og liv.

Jeg vil have MIT liv tilbage. Leve en tilværelse uden en spiseforstyrrelse, hvor jeg lever og træffer valg ud fra, hvad jeg ønsker, og hvad jeg har lyst til.

Færre overspisninger

Midtvejsrapporten viser, at de 67 deltagere, der har gennemført behandlingen, tilsammen har reduceret antallet af overspisningsepisoder med 68 %. Ved begyndelsen af behandlingsforløbet har 79 % af deltagerne 11 eller flere overspisningsepisoder om måneden. Ved afslutning af forløbet har knap halvdelen af deltagerne (43 %) ikke haft en eneste overspisning den sidste måned af behandlingsforløbet.

”Jeg har fået styr på min spisning, er kommet ud af sukkerafhængighed og spiser mekanisk hver eneste dag. Det gør, at jeg ikke hele tiden tænker på overspisninger, mad, slik og forbudte ædegilder. Jeg føler mig lettet og har mere energi, selvom der er langt endnu. Jeg er sluppet af med min spiseforstyrrelse, en tyran, der var hos mig hele tiden. Jeg ved godt, den ligger på lur og kan dukke op. Men jeg er rustet til at klare det.”

Øget trivsel

Udover at have færre overspisningsepisoder er deltagernes trivsel også forbedret. Det kommer fx til udtryk i øget livsglæde og mere energi og overskud i hverdagen:

”Jeg har fundet en indre ro, som jeg ikke har haft tidligere, og en frihed i forhold til at kunne gøre og spise, som det passer mig, uden altid at have mit udseende og min vægt for øje. Forløbet har uden tvivl givet mig en større livskvalitet. Jeg har fået et liv. Frihed, lettelse, glæde, ro, overskud og kærlighed.”

Behandlingen virker

Ved afslutning af vores behandlingsforløb lever 86 % af de deltagere, der har gennemført behandlingen, ikke op diagnosekravene for BED. Det betyder, at behandlingen gavner langt hovedparten af deltagerne.

De 14 %, som endnu lider af BED, har stadigvæk brug for hjælp og støtte til at komme ud af spiseforstyrrelsens greb. For dem har behandlingsforløbet været det første, vigtige skridt på rejsen mod bedring, og givet dem mod og styrke til at arbejde videre.

”Jeg øver mig stadig på at bruge de redskaber, jeg har fået i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade. Forløbet har givet mig et virkelig godt startskub på rejsen til at komme ud af spiseforstyrrelsen, men der er stadig lidt vej igen.”

Behandling til børn og unge

Tidligere undersøgelser viser, at debutalderen for BED er 23 år. De fleste af deltagerne i vores behandling vurderer imidlertid, at deres overspisninger begyndte, inden de blev voksne. Den gennemsnitlige alder ved debut af overspisninger er her 15,7 år, og mange deltagere har derfor gået alene med spiseforstyrrelsen i adskillige år uden at få behandling.

Dette fund illustrerer, at behandling til voksne med BED ikke kan stå alene, men at tidlige indsatser målrettet børn og unge er nødvendigt.

Hvad er en overspisning?

En overspisning er karakteriseret ved, at man indtager en stor mængde mad indenfor et kort tidsrum samtidig med, at man oplever at miste kontrollen over sig selv.

Antal overspisninger er en indikation på sværhedsgraden af spiseforstyrrelsen, og normalisering af spisemønstret er en vigtig del af behandlingen.

Målsætning for behandlingen

Vores målsætning for behandlingen er, at minimum 80 % af deltagerne ikke lever op til BED-diagnosen efter endt behandling.

Vores BED-behandling

Vores BED-behandling er gruppebaseret, og forløbet varer 5-6 måneder. Det er målrettet voksne og varetages af vores psykologer og psykoterapeuter. De første gruppeforløb begyndte i april 2019, og der er nu gennemført 10 grupper.

Behandlingen er finansieret af midler fra Sundheds- og Ældreministeriet.