Nyhed

Nyt tilbud fra LMS til kommuner: tag spiseforstyrrelser i opløbet

Arbejder du i en kommune, og møder du borgere med risikoadfærd i forhold til spiseforstyrrelser? Så læs med her. I LMS har vi udviklet et nyt tilbud, der klæder dig på til at tage hånd om tidlig forebyggelse og social rehabilitering, inden symptomerne udvikler sig til en egentlig spiseforstyrrelse.

Mennesker sidder i cirkel og taler sammen

Vi uddanner dig og dine kollegaer til at holde samtalegrupper for borgere med risikoadfærd.

Hvad er risikoadfærd?
Hvis du fx arbejder som psykolog, socialrådgiver, SOSU-assistent eller hjemmevejleder i en kommune, støder du sikkert jævnligt på borgere med risikoadfærd i forhold til spiseforstyrrelser.

Risikoadfærd betyder, at man har et problematisk forhold til mad, krop og vægt. Det kommer fx til udtryk som negative tanker om vægt, overdreven motion og et overdrevent fokus på mad og undgåelse af visse fødevarer.

Læs om tidlige tegn på spiseforstyrrelser

Andre tilbud til kommuner

Vi har forskellige tilbud til kommunerne og laver fx mange skræddersyede kurser. Fx uddanner vi kommunale fagpersoner i tidlig opsporing af spiseforstyrrelser og selvskade.

Fremadrettet vil vi også uddanne kommunale fagpersoner i at holde samtalegrupper for borgere med BED/tvangsoverspisning.

Kontakt vores kursusafdeling på kursus@spiseforstyrrelse.dk eller ring på 4033 9732, og hør nærmere.

Risikoadfærd kan hurtigt udvikle sig til en spiseforstyrrelse
De fleste spiseforstyrrelser begynder med en slankekur, der hurtigt kan udvikle sig til en alvorlig og behandlingskrævende spiseforstyrrelse. Men inden da er der typisk en periode præget af milde til moderate symptomer på anoreksi eller bulimi.

Sætter man tidligt ind, kan udviklingen af en egentlig spiseforstyrrelse forebygges, og behandling i psykiatrien undgås.

Gode erfaringer med samtalegrupper
I LMS har vi rigtig gode erfaringer med at lave samtalegrupper for unge med risikoadfærd i forhold til spiseforstyrrelser. Det er derfor på et stærkt fundament af faglig viden og praktisk erfaring med dokumenteret effekt, at vi nu tilbyder uddannelse af dig og dine kollegaer, så I selv kan lave samtalegrupper for de berørte.

Der er ikke tale om behandling, men om et støttende og forebyggende tilbud, hvor der ikke er krav om adfærdsændringer.

Uddannelse af gruppeledere til samtalegrupper
Vi uddanner op til seks gruppeledere pr. hold i hver kommune. Forløbet består typisk af en uddannelsesdag og seks efterfølgende supervisioner til gruppelederne i forbindelse med kommunens egne samtalegrupper. Der er to gruppeledere i hver samtalegruppe, som består af fem til syv borgere.

Du får som gruppeleder

  • Uddannelse og træning i at planlægge og gennemføre narrative og dialogiske samtalegrupper for borgere med risikoadfærd
  • Overblik over handlemuligheder relateret til risikoadfærd og indblik i årsager, tegn, symptombillede, behandling og prognose
  • Inspiration til, hvordan det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde omkring borgere med risikoadfærd kan styrkes. 

Fakta om samtalegrupperne

  • Et samtalegruppeforløb består af 12 mødegange á to timers varighed én gang om ugen
  • Borgerne skal kunne deltage alle 12 mødegange
  • Borgerne skal udfylde et kort spørgeskema to gange. Besvarelserne er anonyme og skal bruges til evaluering af projektet.
I kommunerne møder medarbejderne allerede borgere med risikoadfærd. Med det nye tilbud får de mulighed for at støtte dem på andre måder end hidtil: De lærer at se de tidlige tegn, de får et fagligt sprog, indblik i spiseforstyrrelser og problematikker som ambivalens, tvangsmotion og kompenserende adfærd.

Medarbejderne kan se frem til at få velafprøvede metoder med dokumenteret effekt, omsat til en kommunal kontekst. Det er en win-win for både borgere, kommuner og regioner, for det vil betyde færre indlæggelser og genindlæggelser.
Trine Svarrer, behandlingsansvarlig i LMS

Hvem er borgerne?
Borgerne har milde til moderate symptomer på anoreksi og bulimi.

Tilbuddet kan også bruges rehabiliterende til borgere, der tidligere har været i psykiatrisk behandling for en spiseforstyrrelse og nu har brug for støtte til at undgå, at det bliver nødvendigt igen.

Hvad får borgerne ud af det?
Den forebyggende indsats øger borgernes livskvalitet og fremmer deres sundhed, jfr. Serviceloven kapitel 15a § 82a.

Det gør den ved at:

  • Give mulighed for at forholde sig til sin spiseadfærd, få støtte til at forstå den og gå imod den
  • Give mulighed for at møde andre i samme situation
  • Skabe større trivsel og reducere symptomer. 
Borgere med et forstyrret forhold til mad, krop og vægt er ofte forpinte. I samtalegrupperne får de modspil til sundhedsdiskurserne af kvalificerede fagpersoner. De får indblik i, hvordan det påvirker dem, og det giver dem et ståsted i forhold til adfærden.
Trine Svarrer, behandlingsansvarlig i LMS

Interview med medarbejder, der er i gang med uddannelsen til gruppeleder
Vi er p.t. ved at uddanne medarbejdere i Helsingør og Holstebro Kommuner. Her kan du læse et interview med en medarbejder i Helsingør Kommune, der er i gang med uddannelsen til gruppeleder.

Hvad koster det?
Grundpakke (inkluderer 1 kursusdag á 6 timer + 2 supervisioner á 2 timer): 21.200 kr.
Det er muligt at tilkøbe yderligere supervision efter behov: 2 timer for 2.600 kr.
Honorar for vores transporttid og -udgifter aftales individuelt.

Kontakt vores kursusafdeling
Skal jeres kommune være den næste?

Kontakt vores kursusafdeling på kursus@spiseforstyrrelse.dk eller ring på 4033 9732, og hør nærmere.