Børn som pårørende

Børn, der vokser op i familier med sygdom, er sårbare og risikerer mistrivsel, stress og mentale problemer. Dette til trods bliver det ofte overset som pårørende. Der er derfor behov for at løfte indsatsen børn, der er pårørende. Til dette formål har Danske patienter foretaget en spørgeskemaundersøgelsen blandt medlemmer af patient- og pårørendeorganisationer under Danske Patienter. Undersøgelsen viser dels, hvordan forældre oplever, at deres raske børn bliver påvirket af sygdom i familien, og dels i hvilken grad forældrene har oplevet hjælp og støtte til børnene – eller mangel på samme.

Over halvdelen af forældrene oplever ikke, at der bliver spurgt ind til det pårørende barns trivsel i sygdommens opståen, og hele 76% af ønsker i nogen eller høj grad mere fokus på det pårørende barns behov og trivsel. Hver fjerde angiver, at det pårørende barn oplever en generel psykisk mistrivsel i forbindelse med en forælders sygdom. I tilfælde af en søskende sygdom, stiger tilsvarende tal til hver tredje. Halvdelen udsættes for stress, imens 16 af de pårørende børn oplever symptomer på angst og depression.

Undersøgelsen peger desuden på, at der er for lidt synlige tilbud målrettet pårørende børn. Hver femte forældre synes ikke deres barn får nok støtte fra omverdenen i forbindelse med en forældres sygdom, og det samme vurderer 15% af forældrene gør sig gældende i tilfælde af sygdom hos en søskende.

Spørgeskemaundersøgelsen blev foretaget i maj 2016 og var rette mod forældre til et eller flere børn under 18 år, der lever i en familie, hvor en forældre eller en søskende har en fysisk eller psykisk sygdom.