Tidlig opsporing af spiseforstyrrelser og selvskade

Fagpersonalet i kommuner skal være endnu bedre rustet til at opspore børn, unge og voksne med risikoadfærd og symptomer på spiseforstyrrelser og selvskade. Med midler fra satspuljen udvikler Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade og Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade derfor to opsporingsredskaber og en undervisningsindsats målrettet kommunerne med fokus på tidlig opsporing.

Bevillingsgiver: Sundhedsstyrelsen

Projektperiode: Sep. 2018 – dec. 2021.

Forskning viser, at jo tidligere der tages hånd om selvskade eller en spiseforstyrrelse, jo større er sandsynligheden for et positivt behandlingsresultat. Desværre søger mange af de berørte først hjælp, når problemet har udviklet sig til en alvorlig lidelse, som kræver behandling i psykiatrien. Derfor er det yderst vigtigt, at de fagpersoner, som er i daglig kontakt med børn, unge og voksne, har den nødvendige viden og kompetencer til at genkende risikoadfærd eller tidlige symptomer på en spiseforstyrrelse eller selvskade.

Projektets formål

  • Fremme, at mennesker med risikoadfærd eller tidlige tegn på en spiseforstyrrelse eller selvskade bliver identificeret og tilbudt den rette hjælp i tide
     
  • Mindske antallet af personer, der udvikler selvskade eller en alvorlig spiseforstyrrelse, som kræver behandling i psykiatrien

Opsporingsredskaber

Der er udviklet to opsporingsredskaber; ét til opsporing af spiseforstyrrelser og ét til opsporing af selvskade. Redskaberne er relevante at bruge, hvis der er bekymring eller mistanke om en spiseforstyrrelse eller selvskade hos et barn eller en ung. Formålet er at støtte fagpersoner i at tage den første bekymringssamtale samt vejlede i, hvornår samtalen bør give anledning til handling. Redskaberne kan anvendes som forberedelse før samtalen, til støtte under samtalen samt som vejledning efter samtalen. 

De to opsporingsredskaber er tilgængelige for alle. Find dem her

Undervisningsindsats

Kurset er designet som et heldagskursus, der udbredes i 50 af landets kommuner. Dagen består dels af faglige oplæg om spiseforstyrrelser og selvskade, og dels af en workshop, hvor kursusdeltagerne skal anvende det tillærte i forskellige øvelser. Formålet med indsatsen er at gøre deltagerne i stand til at genkende og forstå tegn og symptomer på spiseforstyrrelse og selvskade samt vurdere og kvalificere en bekymring. Deltagerne arbejder desuden med de to opsporingsredskaber og kommer i dybden med den svære samtale. Undervisningen er praksisnær og inddragende, og der benyttes videomateriale og cases.

Ønsker du at modtage kurset i din kommune?

Evaluering og kvalitetssikring

Indsatsen evalueres både internt af Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade og eksternt af Rambøll Management Consulting.

Der er tilknyttet en følgegruppe og et brugerpanel til projektet, som mødes flere gange i løbet af projektperioden. Følgegruppen består af repræsentanter fra psykiatri, kommuner samt forskere, der arbejder på området. Formålet er at sikre, at relevante perspektiver fra kommune, psykiatri og forskningen inddrages i udviklingsfasen samt at sikre sammenhæng i projektets metode, aktiviteter og forventede resultater.

Brugerpanelet består af personer, der tidligere har haft en spiseforstyrrelse og/eller selvskade. Brugerpanelet skal sikre, at opsporingsredskaberne er acceptable og relevante for mennesker med spiseforstyrrelser/selvskade.