Coronakuller

Den mentale sundhed er coronaramt

LMS har gennemført en undersøgelse blandt vores brugere, som konkluderer at nedlukningen har nogle utilsigtede konsekvenser. Den mentale sundhed lider, spiseforstyrrelserne trives og selvskade forværres.

Coronavirus

Vi har nu levet med Corona-restriktioner i knap et år, og pandemien har forandret hverdagen for os alle. Den påvirker vores arbejdsliv, daglige rutiner, og hvordan vi mødes med hinanden. Undersøgelser viser, at pandemien har omfattende konsekvenser for vores trivsel og psykiske helbred, og blandt andet kan føre til ensomhed og angst. Restriktioner og nedlukninger har dog også positive følger, idet nogen mennesker oplever et reduceret stressniveau og en pause fra forventnings- eller præstationspres.

Når 2 ud af 3 af respondenterne svarer, at de har fået det værre pga. nedlukningen, så er det så markant et tal at vi bliver nødt til at tage det seriøst. Hos LMS vil vi anbefale, at man tager sådanne konsekvenser med i tankerne omkring genåbningen, så vi ikke ser en meget stor gruppe unge mennesker med store psykiske problemer når vi igen åbner op. 
Laila Walther, direktør i LMS

Respondenterne fortæller om kontroltab, om hvordan manglen på aktiviteter giver en hverdag uden den nødvendige struktur og om hvordan manglen på distraktioner gør at spiseforstyrrelsens tanker får lov til at fylde endnu mere.

Min arbejdsplads er påvirket af nedlukning, og derfor har jeg ikke så mange timer på arbejdet som før corona. De ekstra timer hjemme om eftermiddagen, giver plads til spiseforstyrrelsen. Der er endnu flere overspisninger og opkastninger, end der var før corona. Overspisning og opkast flere gange om dagen, hver dag. Spiseforstyrrelsen fylder alt, for der er ingen afledning, ingen mennesker, ikke engang et besøg på biblioteket for at flytte fokus. Der er kun lejligheden, og der bor spiseforstyrrelsen...
Anonym besvarelse i spørgeskemaet

Som samfund mener vi ikke, at der er gjort nok for dem som i forvejen har det dårligt under coronakrisen. Pga. restriktionerne er planlagte besøg hos lægen blevet aflyst. Behandlingen af spiseforstyrrelser bliver ændret, så gruppeterapi ikke længere benyttes, de indlagte kan kun vælge en pårørende der må komme på besøg og meget mere. Det vi har gjort ved nedlukningen er at isolere folk, og samtidig forringe den behandling der er for nogen af dem der har det værst - uden at komme med en alternativ hjælp - og det er ikke i orden. 

Der ligger en særlig forpligtelse nu, hos alle med ansvar for og kontakt til unge. Har du en professionel kontakt til en ung, du ved er sårbar og i risiko for at være ensom så er det tvingende nødvendigt at du sikrer en endnu tættere kontakt fra nu af og den kommende tid. Er der i din familie eller omgangskreds en ung, så ring i dag, spørg hvordan det går og tilbyd din hjælp. De unge har brug for alle os alle nu!
Laila Walther, direktør i LMS

 

Emne