Fem tegn på, at du måske lider af en spiseforstyrrelse

En spiseforstyrrelse ser forskellig ud fra person til person. Er du berørt af anoreksi, bulimi, tvangsoverspisning (BED) eller en atypisk spiseforstyrrelse, kan du ofte genkende nogle af eller alle symptomer i denne vejledning.

Restriktiv spisning

Du har mange regler for, hvad, hvornår eller hvor meget du må spise med det formål at minimere indtaget af kalorier. Måske har du også regler for 'forbudte fødevarer', som du undgår eller er bange for. Har du perioder på otte eller flere vågne timer uden spisning, vil man betegne det som en fasteperiode.

Overspisningsepisoder

Du oplever overspisningsepisoder, hvor du indtager en stor mængde mad på kort tid. Overspisningerne er kendetegnet ved en oplevelse af kontroltab, det vil sige en oplevelse af, at du ikke kan stoppe eller forhindre madindtaget. Overspisningsepisoderne foregår oftest i hemmelighed, når du er alene. Overspisningerne efterfølges af negative følelser af ubehag, væmmelse, skyld og skam. Nogle gange kan en almindelig eller lille mængde mad også opleves som en overspisning.

Opkastninger

Du fremkalder opkastninger efter overspisninger eller efter almindelige måltider som forsøg på at kompensere for madindtag og vægtøgning. I starten kan opkastningerne virke som en nem måde at komme af med maden på, men det er ekstremt belastende for kroppen, og du vil ofte opleve eftervirkninger i form af hovedpine, halsbrand, mavesmerter eller problemer med fordøjelsen.

Overdreven motion

Din træning har måske tidligere handlet om velvære og sjov, men har nu også karakter af tvang, regler eller ritualer. Du træner måske på trods af skader, har svært ved at tillade dig selv tilstrækkelig hvile, tilsidesætter sociale aktiviteter for at træne, og du føler dig utilpas eller irritabel, hvis din træning forhindres. Træningen har ofte til formål at regulere spisning og vægt samt at undgå vægtøgning.

Negativ kropsopfattelse

Du frygter eller oplever at være for tyk. Du er måske meget utilfreds med din krop og vægt, som du ønsker at ændre. Ofte har krop og vægt stor indflydelse på selvopfattelsen, når man har en spiseforstyrrelse. En 'forkert' ændring i tallet på vægten kan måske ødelægge resten af din dag.

Er du i tvivl, om du lider af en spiseforstyrrelse? Tag en test her

Hvis du oplever ét eller flere af disse symptomer, er det vigtigt, at du taler med nogen om det. En spiseforstyrrelse går ikke over af sig selv, og det er ikke noget, man skal kunne klare på egen hånd. Søg hjælp og støtte fra venner og familie og hos professionelle – først og fremmest din egen læge.

Hvis du er barn eller ung, er det vigtigt at få delt dine tanker med dine forældre, så de har mulighed for at hjælpe dig. For nogle kan det være en hjælp at kontakte vores rådgivning og få en snak om, hvordan man kan tage det første skridt til at dele sine tanker med andre.